فهرست مطالب

طب کار - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1392)

نشریه طب کار
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 11، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالفضل برخورداری، سید محمد جعفری، سید حسین حکمتی مقدم، بمانعلی جبالی، منصور اسماعیلی دهج، مینا پوررجب، محسن عسکرشاهی، مرضیه نورانی، بابک فضلی صفحات 1-8
    مقدمه
    مشاهده مستقیم رفتار سلول های زنده مستلزم انجام آزمایش در خارج از بدن به صورت in-vitro و یا ex-vivo می باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر نانوذره اکسیدمنیزیم بر روی سلول های پنوموسیت ریه موش صحرایی پس از جداسازی و تعیین مقداری از نانوذره بدون تاثیر، انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی علاوه بر تعیین درصد حیات سلول های جدا شده با روش تریپان بلو، میزان تغییرات ریخت شناسی سلول ها طی مواجهه 1، 6 و 24 ساعته با نانو ذرات اکسید منیزیم در غلظت های 1/0، 1، 10، 100، 500 و 1000 میکروگرم بر میلی لیتر با استفاده از میکروسکوپ نوری مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    با توجه به نتایج حاصله پس از تیمار سلول های جداسازی شده با نانو ذره هیچگونه تغییرات مرفولوژی در غلظت های مختلف و زمان های مواجهه 1 و 6 ساعت (به استثنای تغییرات مرفولوژی خفیف در غلظت 1000 میکروگرم بر میلی لیتر و 6 ساعت مواجهه) مشاهده نگردید. ولی با افزایش مدت زمان مواجهه به 24 ساعت تغییرات مرفولوژی خفیف و شدید در غلظت های 100 میکروگرم بر میلی لیتر و بالاتر مشاهده شد. مقدار NOAEL برای نانوذره مذکور در مواجهه 6 و 24 ساعت به ترتیب 1000 و 100 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشخص گردید که نانو ذره اکسید منیزیم در غلظت های پایین و مدت زمان مواجهه کوتاه اثر چندانی بر سلول های ریوی ندارد، اما افزایش توام غلظت و مدت زمان مواجهه با نانو ذره اکسید منیزیم باعث تشدید تغییرات مرفولوژی سلول ها شده است.
    کلیدواژگان: سلول پنوموسیت ریه، جداسازی سلول، تغییرات مرفولوژی، نانو ذره اکسید منیزیم
  • محمدباقر خدایی، محمدکاظم عراقی، علی اقتصادی صفحات 9-19
    مقدمه
    در بهره برداری از جنگل عموما ترکیبی از خطرات طبیعی و مواد دخالت دارند که به سلامت و ایمنی کارگران جنگل آسیب می رسانند. هدف از انجام این مطالعه بررسی و تجزیه و تحلیل آماری عوامل موثر در بروز حادثه بر شاغلین بهره بردار از جنگل های منطقه ساری می باشد که در حین بهره برداری از جنگل ها اتفاق می افتد.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع مطالعه مقطعی (توصیفی وتحلیلی) می باشد. تعداد 136 نمونه ازحوداث ثبت شده درگزارش حادثه شاغلین درطی سال های 1388 الی 1390 در جنگل های حومه ساری مورد بررسی قرار گرفته و ارتباط بین حوداث با علل و نوع حادثه، ماهیت آسیب های وارده وعوامل موثر بر اعمال نایمن و شرایط نایمن، و عضوهای صدمه ومیزان ساعت کار از دست رفته آسیب دیدگان مشخص گردیده و سپس داده ها با نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 53% حوداث به دلیل اعمال نا ایمن و 47% مربوط به شرایط ناایمن محیط کار می باشد بیشترین عضو حادثه دیده در این تحقیق دست، پا و چشم به ترتیب با 56، 51 و 18 مورد بوده که در رتبه اول تا سوم قراردارند. بررسی یافته های تحقیق نشان می دهد 55 حادثه به صورت سرپایی معالجه شده و باعث از دست دادن کار حداقل یک روز کامل یک کارگر و 81 مورد صدمات عمده که کارگران نیاز به مدوا و استراحت بین دو تا 135 روز داشتند. میانگین ساعت کار از دست رفته آسیب دیدگان 11/66 ساعت کار به ازای هرحادثه بوده است.
    نتیجه گیری
    علل اصلی این صدمات، عدم استفاده از وسایل و تجهیزات حفاظت فردی در اعمال ناایمن و عوامل مکانیکی و فیزیکی در شرایط ناایمن هستند. یافته های مطالعه بر لزوم تلاش برای کاهش اعمال یاد شده با استفاده از وسایل و تجهیزات حفاظت فردی و همچنین رفع مشکلات عوامل مکانیکی و انجام برنامه های آموزشی لازم درخصوص نحوه بکارگیری و روش های اصولی، مناسب کار با تجهیزات به کارگران، تاکید می کند.
    کلیدواژگان: بهره برداری جنگل، حادثه، اعمال ناایمن، شرایط ناایمن
  • مهدی اصغری، محمدحسین تقدیسی، مرتضی حقیقی، داوود یکه فلاح، مرضیه عباسی نیا، ایمان احمدنزاد، حامد آقایی صفحات 20-31
    مقدمه
    با توجه به این که بیشتر حوادث ناشی از کار در نتیجه ادراکات و رفتارهای ناایمن می باشد ضرورت تحقیق در این زمینه پر واضح است. این پژوهش با هدف ارزیابی ادراکات کارکنان نسبت به فرهنگ ایمنی در یک کارخانه نورد و تولید قطعات فولادی بر حسب مدل اعتقاد بهداشتی انجام گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش مطالعه ای مقطعی می باشد. جمعیت مورد مطالعه کلیه کارکنان مشغول به کار در کارخانه نورد و تولید قطعات فولادی می باشد که حجم نمونه آماری 170 نفر انتخاب شد. پس از آماده شدن پرسشنامه، روایی و پایایی پرسشنامه مورد سنجش و ارزیابی قرار گرفت. سپس با توجه به حجم نمونه، اطلاعات حاصل از پرسشنامه، به بانک اطلاعاتی منتقل و آنالیز آماری توسط نرم افزار SPSS انجام شد.
    یافته ها
    در این پژوهش تحصیلات بیشتر افراد مورد بررسی زیر دیپلم (5/63%) و بیشترین فراوانی گروه سنی بین 23 تا 28 ساله (7/34%) بود. 7/74% کارکنان متاهل و 6/40% کارکنان سابقه کاری بین 3 تا 5 سال داشتند. در این پژوهش در کل 7/64% کارکنان از ادراکات متوسط و 4/22% از کارکنان از ادراکات خوبی نسبت به ایمنی برخوردار بودند. همچنین با انجام آزمون کای اسکوئر ارتباط معنی داری بین سازه های مدل اعتقاد بهداشتی مانند ادراک حساسیت با شغل (0020/0p=) ادراک حساسیت با واحد کار (000/0p=) و ادراک موانع با سابفه کار (034/0 p=) دیده شد.
    نتیجه گیری
    کارکنان مورد بررسی از دانش و نگرشی نسبتا خوب درباره ایمنی برخوردار بودند. از آنجا که کارکنان از گروه های آسیب پذیر محیط کار محسوب می شوند اجرای برنامه های آموزشی و مداخله ای با استفاده از مدل اعتقاد بهداشتی یا سایر مدل های آموزشی، به منظور افزایش ادراکاتشان در خصوص رعایت ایمنی و اصول ایمنی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ادراکات، مدل اعتقاد بهداشتی، کارکنان کارخانه نورد
  • محمدعلی مروتی، مشرفه چالشگر، معصومه عباسی شوازی، رضا شریفی صفحات 32-42
    مقدمه
    سر و صدا یکی از شایع ترین عامل زیان آور محیط کار است و کاهش شنوایی ناشی از صدا، یکی از شایع ترین بیماری های شغلی در دنیا محسوب می شود. به طوری که امروزه جزء ده بیماری عمده مرتبط با کار معرفی شده است. هدف از این مطالعه بررسی عوامل مرتبط با استفاده از گوشی حفاظتی در کارگران کارخانجات نساجی شهر یزد بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده است.
    روش بررسی
    در این پژوهش تحلیلی مقطعی 134 نفر از کارگران کارخانجات نساجی شهر یزد که در معرض صدای بالاتر از 85 دسی بل قرار داشتند به روش خوشه ایاز بین 4 کارخانه نساجی انتخاب شدند. پرسشنامه ای برای سنجش غیرمستقیم سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده (اعتقادات رفتاری، ارزیابی نتایج، عقاید هنجاری، انگیزه پیروی، عقاید کنترلی و تاثیر عقاید کنترلی) طراحی و روایی و پایایی آنها نیز تعیین شدند. اطلاعات با استفاده از آزمون همبستگی و آنالیز رگرسیون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه 1/24% از کارگران همیشه از گوشی استفاده می کردند و 4/28% آنها نیز اصلا استفاده نمی کردند و همچنین قصد استفاده از گوشی حفاظتی با رفتار قبلی و هنجار انتزاعی همبستگی معنی داری داشته است. سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده توانستند 9/14% از واریانس قصد استفاده از گوشی حفاظتی را در کارگران تبیین کنند و فقط سازه هنجارهای انتزاعی از تعیین کننده های استفاده از گوشی حفاظتی در کارگران بود. همچنین تنها سازه قصد توانست 9/77% از واریانس رفتار استفاده از گوشی حفاظتی در کارگران پیش بینی کند.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق اهمیت سازه هنجارهای انتزاعی بر قصد استفاده از گوشی حفاظتی در کارگران را نشان داد بنابراین لازم است در طراحی برنامه ها و مداخلات آموزشی در ارتقا استفاده از گوشی حفاظتی و رفتارهای ایمن در کارخانه ها مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: گوشی حفاظتی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، صنعت نساجی
  • سید محمد جعفری، بابک فضلی، مرضیه نورانی، زهرا شریف پور، رضیه سلطانی گردفرامرزی صفحات 43-50
    مقدمه
    حرفه خیاطی از جمله مشاغلی است که در آن به دلیل انجام کارهای تکراری شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی ناشی از کار، رتبه بالایی را دارا می باشد. با توجه به این مطلب، هدف این مطالعه بررسی میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی در خیاطان شهرستان یزد و ریسک فاکتورهای این اختلالات می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی ابتدا از روند کار خیاطان و وضعیت بدنی آنها فیلم برداری شده و سپس با استفاده از روش RULA به هر وظیفه کاری نمره پوسچر اختصاص داده شد، سپس آموزش های ارگونومیک لازم به اپراتورهای خیاطی به روش چهره به چهره ارائه گردید و مجددا بعد از مداخله ارزیابی صورت گرفت. همچنین برای مقایسه امتیاز نهایی پوسچرها در چهار وظیفه کاری از آماره های توصیفی وهمبستگی و آزمون ناپارامتری Mc nemar، Kruskal-Wallis و Wilcoxon استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بالاترین امتیاز نهایی پوسچر و سطح اقدامات در ایستگاه های کاری خیاطان به ترتیب، امتیاز 7 و سطح 4 کسب شده است. مشخص گردید اختلاف معناداری در امتیاز نهایی پوسچرها در 4 وظیفه کاری چرخکاری، برشکاری، اتوکاری و زیگزاگ و جادکمه زنی وجود دارد. پس از آموزش های ارگونومیک، که مجددا ارزیابی پوسچر صورت گرفت و کاهش نمره RULA در دو وظیفه چرخکاری و جادکمه زنی دیده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج ارزیابی شرایط کاری در 4 وظیفه با استفاده از روش RULA قبل و بعد از آموزش نشان دهنده تاثیر آموزش های ارگونومیک در اصلاح وضعیت بدنی خیاطان در ایستگاه های کاری چرخکاری و جادکمه زنی بوده است
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، پوسچر کاری، RULA، خیاطان
  • امیرحسین خوش اخلاق، غلامحسین حلوانی*، امیرهوشنگ مهرپرور، فریدون لعل صفحات 51-59
    مقدمه

    روش چه می شود اگر؟ ابزاری نظام یافته و سیستماتیک بر پایه کار تیمی است که قادر است انحرافات مربوط به فرایند کاری، عملکردهای انسانی و نقص های تجهیزاتی را به شیوه بارش افکار شناسایی و ارزیابی کند. به دلیل اینکه استان یزد از حیث داشتن واحدهای تولید کاشی و سرامیک در کشور رتبه اول را داراست، لذا این مطالعه با هدف بررسی میزان اثربخشی اقدامات کنترلی در کاهش سطح ریسک خطرات ناشی از کار در یکی از صنایع سرامیک انجام پذیرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه قبل و بعد (نیمه تجربی) است که از بین کارخانه های سرامیک سازی استان یزد یکی از کارخانه ها به صورت تصادفی به عنوان نمونه انتخاب گردید. پس از ارزیابی اولیه توسط تیم کارشناسی، راهکارهای اصلاحی اجرا و RAC2 به دست آمد. برای آنالیز داده ها از نرم افزارSPSS نسخه 16 استفاده گردید.

    یافته ها

    تعداد 107 خطر در کل بخش ها شناسایی گردید، کمترین و بیشترین خطرات شناسایی شده به ترتیب مربوط به واحد نگهبانی و واحد تعمیرات و نگهداری بود. تعداد ریسک های قابل قبول قبل و بعد از مداخلات به ترتیب از7 به 90، پایین ترین حد قابل قبول 85 به 17 و غیر قابل قبول 15 به 0 رسید.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که اقدامات مهندسی- مدیریتی توام با هم، نسبت به هر یک از این اقدامات به تنهایی، تاثیر پذیری بیشتری نسبت به کاهش عدد ریسک داشته است. با استفاده از این روش، می توان میزان خطر محیط های مخاطره آمیز را کاهش داد یا کنترل کرد و همچنین این ابزار مدیریت ریسک مناسب، برای کلیه صنایع مشابه می باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، صنایع سرامیک، چه می شود اگر؟
  • لیلی بریم نژاد، مرجان مردانی حموله، نعیمه سیدفاطمی، مهرداد مستغاثی صفحات 60-65
    مقدمه
    مهارت قاطعیت به پرستاران در جهت عملکرد بهتر آنان یاری می رساند. از طرفی، خطاهای کاری از امور اجتناب ناپذیر در حرفه پرستاری است. هدف این مطالعه تعیین ارتباط قاطعیت پرستاران با گزارش دادن خطاهای کاری آنان می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی و مقطعی 153 نفر از پرستاران بیمارستان فاطمه الزهرا نجف آباد به روش سرشماری مشارکت داشتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های قاطعیت گمبریل و ریچی و خطاهای کاری بودند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 16 و با بهره گیری از آزمون های آماری کای دو و ضریب همبستگی پیرسون انجام شد.
    یافته ها
    اکثریت پرستاران (4/78%) دارای قاطعیت در سطح متوسط بودند و اکثریت آنان (2/58%) با گزارش دادن خطاهای کاری در سطح متوسط موافق بوده اند. مطابق آزمون ضریب همبستگی پیرسون بین قاطعیت پرستاران و گزارش دادن خطاهای کاری آنان همبستگی مستقیم وجود داشت (035/0=r) ولی این همبستگی از نظر آماری معنادار نبود(58/0=P).
    نتیجه گیری
    پرستاران با قاطعیت بالاتر، خطاهای کاری خود را زیادتر گزارش می دادند. با توجه به این که از بین بردن خطاهای کاری صدرصد امکان پذیر نمی باشد، تلاش برای گزارش دادن آنها با تکیه بر ارتقای سطح قاطعیت پرستاران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پرستار، قاطعیت، خطاهای کاری
  • فرحناز دسترنج، فرامرز هلالی، ابوالفضل برخورداری، امیرهوشنگ مهرپرور، محمود محمودی صفحات 66-73
    مقدمه
    از روش های کاهش مواجهات ارگونومیک در محیط کار انجام مداخلات ارگونومی از جمله ارگونومی مشارکتی است که به عنوان یکی از روش های جدید انجام مداخلات در محیط کار، کاربرد روزافزون پیدا کرده است. هدف از این مطالعه تشخیص روند مناسب ایمنی، بهداشت، سلامت و شرایط کار با بهره گیری از کتاب نکات بازبینی ارگونومی سازمان بین المللی کار 2010 و بررسی وضعیت ایمنی، بهداشت و شرایط کار با رویکرد ارگونومی مشارکتی است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی است که در یکی از شرکت های داروسازی اجرا گردید. در ابتدا وضعیت ایمنی، سلامت و بهداشت و شرایط کار توسط کارشناس بهداشت با شاخص ارگونومی ارزیابی گردید و سپس در جهت رویکرد ارگونومی مشارکتی با 60 نفر نمونه افراد جلسات فنی تشکیل گردید و در دو مرحله فهرست بازبینی ارگونومی ILO، مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نمرات شاخه های ایمنی، بهداشت، سلامت و شرایط کار حاصل از فهرست بازبینی تکمیلی قبل و بعد از به کارگیری نکات بازبینی با رویکرد ارگونومی مشارکتی با نشست های فنی و فرایند یادگیری در عمل نشان می دهد که به ازای هر واحد افزایش در نمره قبل از به کارگیری نکات بازبینی، حدود 3/0 به نمره بعد از آن افزایش پیدا کرده است که به طور معنی داری تاثیرگذار بوده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از شواهد نظری و تجربی می توان گفت که توانایی و مهارت های فنی اجتماعی افراد با قرار گرفتن در فرایند ارگونومی مشارکتی، افزایش پیدا کرده و باعث ایجاد اعتماد و انگیزش لازم برای درگیری به منظور مشارکت و همکاری مناسب در جهت تشخیص حل مسائل ایمنی، بهداشت و شرایط کار شده است.
    کلیدواژگان: ارگونومی مشارکتی، یادگیری در عمل، نکات بازبینی ارگونومی
|
  • A. Barkhordari, Sm Jafari, Sh Hekmatimoghaddam, A. Jebali, M. Esmaili, M. Poorrajab, M. Askarshahi, M. Noorani, B. Fazli Pages 1-8
    Background
    Direct observation of cell behavior is involved in vivo and ex vivo study. The aim of this study was to investigate the effect of magnesium oxide nanoparticles on isolated rat lung alveolar pneumocyte cells، after severance and determine the amount of no-effect nanoparticles.
    Methods
    In this lab trial study، in addition to determine the viability of isolated cells with Trepan blue، the morphological changes of cells exposed to 1، 6 and 24 hours (hr) with magnesium oxide nanoparticle concentration of 0. 1، 1، 10، 100، 500 and 1000µg/ml were evaluated using light microscopy.
    Results
    Trepan blue staining (93%) showed that 93% of live alveolar pneumocytes were isolated. According to the results obtained after separation of cells treated with nanoparticle، with exception of fairly alteration in 1000µg/mL concentration، no any morphological changes in cytoplasm، nucleus and membrane was observed after 1 and 6 hr exposure. When time exposure increased to 24hr، the mild and severe alteration occurred in concentration of 100µg/ml and afterward. The (NOAEL) values for MgO nanoparticle after 6 and 24hr exposure، were determined 1000 and 100µg/ml، respectively.
    Conclusion
    In this study it was shown that magnesium oxide nanoparticles in low concentrations and short exposure time has little effect on lung cells، but the increase in both concentration and duration of exposure to magnesium oxide nanoparticles was enhance morphological cell alteration.
    Keywords: Alveolar pneumocytes, Cell isolation, Morphological alteration, MgO nanoparticles
  • Mb Khodaei, Mk Eraghi, A. Eghtesadi Pages 9-19
    Background
    The exploitation of forests، which generally involve combinations of natural hazards، could damage the health and safety of forest workers. The aim of this study was to analyze the factors of the accidents that happened to Sari forests exploitation workers.
    Methods
    This was a cross-sectional (descriptive-analytic) study. A number of 136 employees accident reports were recorded during the years 1388 to 1390 in the Sari country side forests have been studied. The relationship between events and causes of accidents، injuries and factors influencing the nature and unsafe circumstances، organs that injured and miss declaim were assessed. The data were analyzed with SPSS software.
    Results
    Results showed that 53% of events due to the insecure conditions and 47 percent of events were due to unsafe conditions in the workplace. The organs that most injured were hand، foot and eye with 56، 51 and 18 cases respectively. Average of lost working hours were 11/66 hours of work per each incident.
    Conclusion
    The main causes of these injuries were lack of personal protective equipment in unsafe acts and unsafe conditions are mechanical and physical factors، So the use of personal protective equipments، solve the mechanical problems، and train the workers against risks are useful methods. Mechanical and physical factors did not attempt to solve ratio problems
    Keywords: Forest utilization, incidents, unsafe acts, unsafe conditions
  • M. Asghari, Mh Taghdisi, M. Haghighi, D. Yekefallah, M. Abbassinia, I. Ahmadnezhad, H. Aghaie Pages 20-31
    Background
    Because most of the work-related injuries are caused due to the unsafe perceptions and behaviors، thus، it is necessary to do research in these areas. This study aimed to evaluate perceptions of workers to safety culture in roller and steel parts production factory based on the health belief model (HBM).
    Methods
    This is an analytical-descriptive، applied and cross-sectional study. Community research was included all workers working in roller and steel parts production factory which 170 of them were selected by the help of statistical consultant. After having questionnaire prepared، which was covered benefits، barriers، perceived severity and sensitivity from safety and most important guidelines، its validity and reliability was certified. Then، considering sample size، data gathered by questionnaire were entered to databases and were analyzed using SPSS software.
    Results
    Considering education، most of the studied population (63. 5%) had under diploma degree and most of them were between 23 to 28 years old (62%). Furthermore، 70% of studied population was married and 40. 6% had working experiences between 3 to 5 years old. Moreover، 64. 7 and 22. 4% of studied workers had average and good perceptions regarding safety. Most of the workers (35. 3%) were working in melting unit. Also 65. 9% mentioned that have had injuries during the work. Further more، according to the Chi-square test there was a relationship between HBM dimensions such as perceived sensitivity with job، working unit، work-related injuries.
    Conclusion
    Studied workers had relatively good knowledge and perception regarding safety. Since workers are of those vulnerable groups in working environments، therefore، implementing educational and interventional programs using HBM or other educational models are recommended to improve their knowledge regarding safety principles.
    Keywords: Perceptions, Health belief model, Workers of roller factory
  • Mohammad Ali Morowaty, Mosharafe Chaleshgar, Masome Abbasi Shavazi, Reza Sharifi Pages 32-42
    Background
    Noise is one of the detrimental factors of industrial health. Noise induced hearing loss is one the most occupational disease in the world. The purpose of this research was to study workers-related factors about using Hearing Protection Device (HPD) of textile factories in Yazd based on Theory of Planned Behavior (TPB).
    Methods
    In this cross-sectional analytical study، 134 workers of textile factories in Yazd who exposed to harmful noise (over 85dB) among four factories by cluster sampling were selected. A questionnaire was designed for indirect measurement of TPB construct (behavioral belief، outcome evaluation، normative belief، motivation to comply، control belief، power of control). Validity and reliability of the questionnaire was approved. Data were analyzed using correlation coefficient and regression test.
    Results
    In this study 24. 1% of workers permanently used HPD and 28. 4% never use HPD. There was a significant relation between past behavior and subjective norms. TPB constructs showed 14. 9% of HPD intention variance. Only subjective norm is a significant predictor for intention to HPD using. Also intention explained 77. 9% of HPD usage behavior variance.
    Conclusion
    Our results indicate that a subjective norm is the most effective antecedent in the HPD using intention. However it is recommended to designing educational program for increase HPD usage and safety behavior among workers
    Keywords: Hearing protection, theory of planned behavior, textile
  • Sayed Mohammad Jafari, Babak Fazli, Marzieh Nurani, Zahra Sharifpoor, Raziyeh Soltani Gerdfaramarzi Pages 43-50
    Background
    Sawing job is one of the occupations that have high work-related musculoskeletal disorders prevalence because of repetitive tasks. The current study aimed to determine work-related musculoskeletal disorders and risk factor of this disorder in YAZD city tailors.
    Methods
    In a cross-sectional study، we take film from working process and worker’s postures، each task were assigned a posture score using RULA method. Face to face ergonomic training was done for each worker. After intervention، worker’s postures evaluation was done again. Descriptive statistics and nonparametric tests (Wilcoxone and Kruskal-Wallis) were used.
    Results
    The result showed that the highest final posture score and action level in tailor workstations were 7 and 4 respectively. Significant differences were shown in the final score postures in four tasks (Sewing، Cutting، Ironing and Button sewing). After ergonomic training، re-evaluation of body posture had done and RULA score was decrease in two tasks، cutting and Sewing buttons.
    Conclusion
    The results of this study indicate that ergonomic training on body position tailors in Sewing and button Sewing work station is effective
    Keywords: musculoskeletal disorder, working posture, RULA, tailors
  • Amirhossein Khoshakhlagh, Gholamhossein Halvani, Amirhooshang Mehrparvar, Fereydoon Laal Pages 51-59
    Background

    What-If is a systemic approach tool based on teamwork that enables to identify and assess systematic deviations in the work process، humanitarian performances and equipment defects by brainstorming ways. Because Yazd province has multiple ceramic and tile factories، this study was done to evaluate effectiveness of control measures to reduce the risk level of work-related hazards in Ceramic Industry

    Methods

    This study was before-after (quasi-experimental) study. Among the Ceramic factories in Yazd province، one factory was selected as a sample، after an initial assessment by expert team، corrective strategies were implemented، and Risk Assessment Code 2 (RAC2) Obtained. Data was analysis by SPSS 16.

    Results

    107 dangerous were identified in all units، the lowest and highest risks identified was related to the guarding unit and the maintenance unit respectively. Number of acceptable risk before and after the intervention، the lowest acceptable risk and unacceptable risk was reached from 7 to 90، 85 to 17 and 15 to 0 respectively.

    Conclusions

    The results showed that the combined engineering- management actions had been affected more than each of these measures alone in reduction the risk code number. By using this method، the risk at hazardous environments can be reduced or controlled and it was an ideal risk management tool for all industries alike

    Keywords: Risk assessment, industrial ceramics, What, If?
  • Leili Borimnejad, Marjan Mardani Hmouleh, Naeimeh Seyed Fatemi, Mehrdad Mostaghaci Pages 60-65
    Background
    Assertiveness skill helps to nurses for better their practice. Job errors are inevitable in nursing profession. The purpose of this study was to determine the relationship between assertiveness and reporting of job errors among nurses.
    Methods
    This descriptive and cross sectional study was performed on 153 nurses from Fatemeh Zahra hospital of Najafabad through census sampling. The main study tools were assertiveness inventory of Gambril & Richi and questionnaire of job errors. The data were analyzed by SPSS 16 software using the chi square and Pearson correlation coefficient test.
    Results
    The most of nurses (78. 4%) had assertiveness in the moderate level and (58. 2%) of them were agreed to reporting of job errors in the moderate level. Pearson correlation coefficient test showed a direct correlation between assertiveness and reporting of job errors (r=0. 035) but no significant difference between two variables (P=0. 58).
    Conclusion
    Nurses with higher assertiveness had a more favorable disposition to reporting of their job errors. Regarding impossibility of suppression of nursing errors، struggle for reporting nursing errors depends on using an approach with emphasis on promotion of assertiveness
    Keywords: Nurse, Assertiveness, Job errors
  • Farahnaz Dastranj, Faramarz Helali, Abolfazl Barkhordari, Amir Houshang Mehrparvar, Mahmoud Mahmoudi Pages 66-73
    Background
    Access of organizations to ergonomics، especially in developing countries is difficult. Therefore development of knowledge for application of ergonomics in job modification and productivity is necessary. It is fundamental for industries in such developing countries as Iran، in which there is need for applied research on action learning. Ergonomic interventions are among the methods for reducing ergonomic exposures. Participatory ergonomics as a new intervention in the workplaces is increasingly being used. This study was designed to use ILO ergonomic checkpoints to detect the proper trend of safety، health، and work conditions for comparison of safety، health and workplace situation by a participatory ergonomics approach.
    Methods
    This was a cross-sectional descriptive–analytic study conducted in a pharmaceutical industry. At first safety، health and work conditions was assessed by an industrial hygienist and then by a participatory ergonomics approach 60 subjects were assessed in technical sessions by ILO ergonomics checkpoint.
    Results
    The scores of different branches (i. e. safety، hygiene، health and work conditions) resulted from checkpoints completed before and after the application of checklists with participatory ergonomics approach and action learning showed that for one unit increase in each score before intervention، the score after intervention was increased 0. 3 which was statistically significant.
    Conclusion
    According to the results of theoretical and experimental documents، technical and social skills and capabilities of subjects will increase after application of a participatory ergonomics process and will create reliability and motivation for involvement، participation and cooperation in order to solve the problems of safety، hygiene، health and work conditions
    Keywords: participatory ergonomics, action learning, ergonomic checkpoints